Bujqësia Organike dhe të Rinjtë: Së bashku për sisteme të qëndrueshme ushqimore

 

Aktiviteti Rinor i Bujqësisë Organike në Evropë me pak fjalë

Aktiviteti Rinor i Bujqësisë Organike në Evropë (OEYE), i cili zhvillohet në datat 31 gusht-1 shtator në Frick, Zvicër, është një ngjarje për të rinjtë e interesuar dhe aktivë në bujqësinë organike. Ai do të ofrojë një platformë për të diskutuar dhe mësuar rreth potencialit dhe sfidave të prodhimit organik dhe rolit të tij si një sistem i qëndrueshëm ushqimor.

 

Ngjarja rinore do të bashkojë të rinjtë nga fusha të ndryshme: nga fermerët te shitësit me pakicë dhe përpunuesit, nga aktivistët te politikanët. Ngjarja do të nxisë ndërthurjen midis disiplinave të ndryshme dhe do të gjenerojë ide novatore për të ardhmen e prodhimit organik.

 

Pjesëmarrësit në OEYE do të rrisin rrjetin e tyre profesional, duke shënuar pikënisjen e një rrjeti të përhershëm për rininë organike evropiane.

 

Regjistrimet për Aktivitetin Rinor të Bujqësisë Organike në Evropë janë hapur!

 

Bujqësia Organike dhe të Rinjtë

Ushqimi organik dhe bujqësia janë pjesë e zgjidhjes kundër çështjeve globale shoqërore dhe mjedisore. Efektet e tij pozitive në klimën tonë, mjedisin, biodiversitetin dhe kërkesën e mirëqenies së kafshëve për njohuri të zgjeruara dhe një lëvizje organike që mund të modelojë dhe fuqizojë të ardhmen e komunitetit organik.

 

A jeni një profesionist i ri, fermer, aktivist, student, sipërmarrës apo thjesht të interesuar për sistemet e ushqimit organik? Kjo ngjarje është për ju! Së bashku, ne do të zbulojmë se si lëvizja organike mund të frymëzojë ndryshim përmes një gamë të gjerë këndvështrimesh – nga shkenca, biznesi, politika, artet dhe përvojat praktike nga sipërmarrësit dhe aktivistët e rinj.

 

Ne do të diskutojmë çështje dhe tema që lidhen me sistemet e qëndrueshme të ushqimit dhe do të zhvillojmë ide për të përmirësuar dhe promovuar sistemet e ushqimit organik. Dëshironi të dini më shumë?

 

Shikoni një ide paraprake të Aktivitetit Rinor të Bujqësisë Organike në Evropë, frymëzohuni nga profesionistë të rinj nga Argjentina, Zvicra dhe Italia që ndajnë pikëpamjet dhe idetë e tyre rreth lëvizjes organike.

 

Çfarë të presësh?

Do të frymëzoheni përmes seminareve, diskutimeve, fjalimeve, disa aktiviteteve në rrjet dhe ekskursioneve të dedikuara në Frick, në zemër të Zvicrës.

 

Regjistrohuni tani, abonohuni në buletinin tonë dhe na ndiqni në Twitter, LinkedIn, Facebook dhe Instagram për të qëndruar të sintonizuar. Më shumë informacione në lidhje me programin, regjistrimet dhe mundësitë e bursave mund të gjenden më poshtë.

 

Keni pyetje apo pyetje? Na kontaktoni në [email protected]

 

 

Programi

Dita 0 – 30 Gusht

17:00 Mirëseardhja dhe njohja me njëri-tjetrin

Njihuni me pjesëmarrësit e tjerë përpara aktivitetit duke shijuar ushqimin dhe pijet në Bazel.

Dita 1 – 31 Gusht

9:00 Regjistrim dhe kafe mirëseardhjeje

Regjistrimi në vend për pjesëmarrësit

10:00 Ceremonia e hapjes
10:15 Paneli: Ndërtimi i sistemeve të qëndrueshme ushqimore: Roli i aktorëve të tregut, politikës dhe rinisë

Në këtë panel diskutimi të moderuar, ekspertët do të diskutojnë hapat e transformimit për sistemet e qëndrueshme ushqimore dhe rolin e bujqësisë organike dhe të rinjve në këtë zhvillim

11:15 Pushim
11:45 Prezantimi : Nga çfarë nëse në atë që është më pas?

Fjala kryesore nga Rob Hopkins duke eksploruar fuqinë e vizionit dhe fantazisë

12:30 Dreka
14:00 Sesioni I diskutimit: Krijimi i ideve për sistemin e ardhshëm ushqimor

Pjesëmarrësit ftohen të marrin pjesë në një diskutim interaktiv. Në grupe ata do të diskutojnë një përzgjedhje të sfidave të qëndrueshmërisë për sistemin ushqimor

 

15:15 Pushim
15:45 Sesioni: Orë frymëzuese

Dëshironi të merrni Informacion mbi disa iniciativa aktuale për krijimin e një sistemi ushqimor më të qëndrueshëm? Frymëzohuni gjatë këtij sesioni në të cilin sipërmarrës të rinj, fermerë ose aktivistë nga e gjithë Evropa paraqesin kompaninë, projektin ose organizatën e tyre inovative në prodhimin organik

16:45 Aperitiv
17:00 Sesioni i rrjeteve me shpejtësi

Gjatë “Organic Tinder” tonë ju keni mundësinë të takoni pjesëmarrësit në aktivitet përmes rrjeteve me shpejtësi

18:30 Darka
23:30 Programi i mbrëmjes

Muzika, pijet dhe lojërat ftojnë për të kërcyer, për të vazhduar diskutimet ose për t’u çlodhur dhe për të shijuar mbrëmjen e ditës së parë

 

Dita 2 – 1 Shtator

9:00 Kafja e mbërritjes
9:30 Workshope dhe sesione informacioni pranë FiBL

Si pjesëmarrës, ju mund të zgjidhni nga një përzgjedhje seminaresh dhe sesionesh informacioni mbi një temë specifike për të cilën dëshironi të mësoni më shumë. Temat variojnë nga aftësitë praktike deri te inputet më teorike

12:00 Dreka
13:30 Diskutim Sesioni II: Krijoni ide të shkëlqyera për sistemin e ardhshëm ushqimor

Diskutimet e nisura gjatë ditës së parë vazhdojnë. Ne do të fokusohemi në zhvillimin e zgjidhjeve dhe veprimeve dhe do të diskutojmë se çfarë mund të kontribuojmë për të trajtuar problemin.

Rezultatet e diskutimit do të prezantohen më pas

14:30 Prezantimi i posterave

Ecni përreth vendit dhe vizitoni posterat e grupeve të diskutimit.

15:00 Pushim
15:15 Prezantimi: Nevojitet ndryshim – Si të filloni dhe si ndodh?

Dy folës kryesorë paraqesin njohuri nga disiplinat e tyre se si ndodh ndryshimi në shoqëri

16:00 Ceremonia mbyllëse – Prezantimi i rezultateve të diskutimeve dhe ceremonia mbyllëse

Aktiviteti për të rinjtë do të përfundojë me një përmbledhje të asaj që është diskutuar, arritur dhe përjetuar në dy ditët e fundit. Shpresojmë se krijuam shumë ide dhe iniciativa të reja për veprim në sallë, të cilat zhvillohen me mbështetjen e një rrjeti organik rinor

16:15 Fundi aktivitetit

Opsionale: Zhvendosja në vendet e ekskursionit (përfshirë qëndrimin gjatë natës), shikoni programin e ekskursionit

 

Ekskursione

Kur merrni pjesë në Aktivitetin Rinor të Bujqësisë Organike në Evropë , ju keni mundësinë të merrni pjesë në një ekskursion shtesë me qëndrim një natë. Biletat për ekskursionin mund të blihen përmes portalit të përbashkët të regjistrimit.

 

Çdo ekskursion përqendrohet rreth një sfide për të arritur një sistem të qëndrueshëm ushqimor. Ata shfaqin qasje të ndryshme duke paraqitur iniciativa, ferma inovative dhe aktorë të tjerë të zinxhirit të vlerës që po ndërmarrin veprime sot. Nëpërmjet ekskursionit, ju do të fitoni njohuri praktike të qasjeve të mundshme të zgjidhjeve dhe do të njiheni me sistemin ushqimor zviceran. Ekskursionet fillojnë pas ceremonisë së mbylljes së ngjarjes në terren në Frick dhe përfshijnë një natë të organizuar.

 

Ekskursionet do të kryhen paralelisht, prandaj pjesëmarrësit mund të zgjedhin një opsion. Shpenzimet e ekskursionit mbulojnë transportin, vizitat, akomodimin dhe ushqimin (mëngjes, drekë dhe darkë) gjatë ekskursionit.

 

Më poshtë do të gjeni katër ekskursionet nga të cilat mund të zgjidhni.

 

Ekskursioni 1 | Roli i bujqësisë organike në luftimin e ndryshimeve klimatike

Ky ekskursion heton sesi sektori organik mund të përshtatet dhe të ndihmojë në zbutjen e ndryshimeve klimatike. Cilat janë levat e bujqësisë organike për të reduktuar ndikimet e ndryshimeve klimatike? Cilat masa konkrete mund të zbatohen në një fermë, nga një përpunues apo nga një tregtar? Dhe si mund të kontribuojë sektori organik në sisteme ushqimore më elastike nën një klimë në ndryshim?

 

Ekskursioni 2 | Marrëdhëniet alternative tregtare dhe prodhimi i drejtë

Ky ekskursion përqendrohet rreth pyetjes se si të arrihet më shumë drejtësi brenda prodhimit të ushqimit. Ekskursioni hedh dritë mbi zinxhirët alternative të furnizimit dhe marrëdhëniet tregtare, si dhe mbi kushtet e drejta të punës për ata njerëz që prodhojnë ushqimin tonë. Kjo ka të bëjë jo vetëm me kushtet ekonomike dhe shëndetësore të fermerëve dhe punëtorëve të ushqimit, por edhe me njohjen e punës së tyre dhe vlerën e ushqimit.

 

Ekskursioni 3 | Shanset dhe sfidat e sistemeve të agropylltarisë

Ky ekskursion heton avantazhet e ndryshme mjedisore dhe ekologjike të sistemeve agropyjore. Duke parë modelet inovative të agropylltarisë në Zvicër, pjesëmarrësit do të marrin një pasqyrë të praktikave të agropylltarisë, motivet e fermerëve për të zbatuar një sistem të tillë dhe të mësojnë gjithashtu për sfidat e tij. Për më tepër, ekskursioni hedh dritë mbi mundësitë e përpunimit të produkteve agropyjore dhe diskuton potencialin e kulturave drusore në përgjithësi.

 

Ekskursioni 4 | Shijoni mbeturinat: Reduktimi i mbetjeve ushqimore dhe krijimi i sistemeve rrethore të ushqimit

Mesatarisht, një e treta e ushqimit tonë humbet ose shpërdorohet nga ferma në tavolinë. Reduktimi i mbetjeve ushqimore dhe krijimi i një sistemi ushqimor rrethor është çelësi në reduktimin e ndikimit mjedisor të sistemit tonë ushqimor. Ky ekskursion ofron një pasqyrë më të thellë në të metat e sistemit tonë aktual ushqimor në lidhje me krijimin e mbetjeve ushqimore dhe shikon zgjidhjet e ekonomisë rrethore. Gjatë ekskursionit, pjesëmarrësit vizitojnë vendet ku krijohen mbetje ushqimore ose nënprodukte dhe eksplorojnë zgjidhje novatore që reduktojnë ose ripërdorin produkte të tilla.

 

Regjistrimi

Regjistrimet për Aktivitetin Rinor të Bujqësisë Organike në Evropë janë hapur!

 

Tarifat e biletave të hershme janë të disponueshme deri më 19 qershor 2022. Shfrytëzojeni mundësinë dhe rezervoni vendin tuaj tani për të shijuar çmimet me zbritje!

 

Çmimet e biletave janë:

 • Tarifa standarde – Të rinjtë (nën 40 vjeç): 100 CHF
 • Tarifa standarde – mbi 40 vjeç: 150 CHF
 • Tarifa e reduktuar – Student, i papunë, praktikant, kufizime të tjera buxhetore (nën 40 vjeç): 65 CHF
 • Bileta e ekskursionit: 100 CHF

 

Informacion praktik

Aktiviteti Rinor i Bujqësisë Organike në Evropë 2022 zhvillohet në Frick Zvicër. Aktiviteti mbahet në Institutin Kërkimor të FiBL Zvicër.

 

Udhëtim

 

Aktiviteti është 15-minuta në këmbë larg stacionit të trenit në Frick. Frick mund të arrihet si nga Zyrihu ashtu edhe nga Bazeli me tren. Për të kontrolluar orarin e trenit dhe për të blerë bileta, mund të vizitoni www.sbb.ch. Biletat mund të blihen edhe në stacionin në makinat e biletave.

 

Akomodimi

 

Ne krijuam një listë rekomandimesh se ku mund të rezervoni akomodimin tuaj. Ato janë të vendosura në Bazel, një orë udhëtim me tren larg vendndodhjes së aktivitetit në Frick. Nëse rezervoni paraprakisht një dhomë në një hotel në Bazel, mund të përdorni transportin publik menjëherë pas mbërritjes. Ju duhet vetëm konfirmimi i hotelit tuaj. Në hotel ju merrni një kalim (kartë Bazel) për të gjithë transportin publik në qytet.

 

Bursat

 

Aktiviteti Rinor i Bujqësisë Organike ofron bursa që ofrojnë mbështetje financiare për të mbështetur kostot e udhëtimit dhe akomodimit për pjesëmarrësit evropianë që përballen me vështirësi financiare për t’u bashkuar me këtë aktivitet (p.sh. studentë, profesionistë të rinj, të papunë dhe të tjerë). Për të aplikuar për një bursë, duhet: të jeni rezident i një vendi evropian dhe të jeni nën 40 vjeç. Vetëm aplikantët që dorëzojnë të gjitha informacionet në formularin e aplikimit do të merren parasysh.

 

Në formularin e aplikimit ju kërkohet të paraqisni sa vijon:

 

  • Informacioni bazë: emri, mbiemri, mosha, kontaktet, vendndodhja, profesioni aktual, arsimimi
  • Një video e shkurtër jo më shumë se 120 sekonda që përmbledh arsyen pse dëshironi të merrni pjesë në ngjarje dhe rëndësinë e profesionit tuaj.
  • Nëse jeni të gatshëm të përfshiheni në disa aspekte të organizatës (udhëheqës ekipi, raportues etj.).
  • Një vlerësim i mbështetjes së nevojshme (shpenzimet e udhëtimit, akomodimit).

Tani mund të aplikoni për bursën e Aktivitetit Rinor të Bujqësisë Organike në Evropë.

 

Afati i fundit për aplikim është 19 qershor 2022. Në formular, zgjidhni “Kam nevojë për mbështetje financiare”, për të hapur pyetjet shtesë për një aplikim për bursë.

 

Kur ju kërkohet të zgjidhni një biletë, ju lutemi zgjidhni opsionin e bursës. Vini re se duke dorëzuar formularin e aplikimit nuk ju garantohet ende mbështetje financiare për udhëtimin tuaj.

 

Meqenëse ka vetëm një numër të kufizuar bursash në dispozicion, jo të gjitha aplikacioneve mund t’u jepet një bursë. Organizatorët e OEYE do të kontaktojnë të gjithë aplikantët me email për t’i informuar ata rreth statusit të aplikimit.

Organizuar nga

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Category : 
News
Tags : 
No tags
June 14, 2022
News
June 24, 2022
Nuk e keni vendosur akoma të merrni pjesë në Aktivitetin Rinor të Bujqësisë ...
News
June 14, 2022
Bujqësia Organike dhe të Rinjtë: Së bashku për sisteme të qëndrueshme ...
Activities
April 19, 2022
Broshura PGS Përmbledhje e politikave të IFOAM Projekti EATingCRAFT ...